Programok / Családoknak, gyerekeknek


Település:
Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Miskolc

Kategória:
Családoknak, gyerekeknek

Létrehozva:
2019-10-18 19:50:47


Hámori tó és a Palotaszálló Lillafüreden

Lillafüred Hámorhoz tartozott 1950-ig, amikor a községet Miskolchoz csatolták.

Hámori tó és a Palotaszálló Lillafüreden

 

 

A Hámori tó Lillafüreden

A Hámori tó a Miskolc felől autóval érkezőket a Lillafüred-Bükkszentkereszt kereszteződésnél fogadja, melyet 1813-ban egy völgyzáró gát segítségével a Garadna patak vizének felduzzasztásával hoztak létre. A 1,5 km hosszú, 9 méter mély tavon csónakázásra, horgászatra és télen akár korcsolyázásra is van lehetőség.

A Garadna-völgyben a két patak összefolyásánál kialakult kisebb, természetes tavat 1813-ban egy völgyzáró gáttal visszaduzzasztották, hogy biztosítsák a vashámorok – vízzel hajtott pörölyök – működéséhez szükséges vizet.A Hámori-tó a Garadna völgyében, a Szinva patak mésztufagátjának duzzasztó hatása miatt keletkezett. Először 1319-ben említik, egy pálos kolostorral kapcsolatos oklevélben Feltó-halastóként. A jelenlegi méretű tavat 1810-ben hozta létre a kohászat állandó vízellátása érdekében Fazola Frigyes – a vasmű víztározójának gátja nagyobb esőzések hatására időnként átszakadt. A gyár vízgazdálkodásában a tó igen fontos szerepet játszott: vízállását naponta mérték, a zsilipek nyitását gondosan följegyezték.

A tó másfél kilométer hosszú, helyenként meglehetősen mély. A tavon nyáron csónakázásra és vízibiciklizésre van lehetőség. Partján a Neptun Búvárklub épülete található. A tó egyik partján Bánkútra vezető autóút, a másikon festői sétány található.

A völgyzáró gáttól nem messze, a völgy jobb oldalában fakad az Eszperantó-forrás vize, ami az erdei vasút alatti átereszen átfolyva jut a tóba.

Gróf Bethlen András az 1890-es évek elején elhatározta, hogy a Hámori-tó közelébe kormányüdülőt építtet. A település nevét Bethlen unokahúgáról, Vay Erzsébetről kapta, akinek a beceneve Lilla volt (Lilla Vay Elemérnek, Borsod vármegye akkori főispánjának testvére volt).

Amikor 1920-ban Horthy Miklós kormányzó gróf Bethlen Istvánt kinevezte miniszterelnöknek, az új kormányfő a Népszövetség támogatásából építtette fel a Palota-szállót. 1926-30 között Pávai-Vajna Ferenc geológus kutatott itt meleg vizet, de fúrás 734,5 m mélyen félbe maradt; helyén ma emlékmű áll. Az építést napjainkig több nagy idegenforgalmi fejlesztés követte.

A Szinva eredetileg a Hámori-tóba torkollott; a lillafüredi vízesést a Palotaszálló építésekor alakították ki. Ma ez Magyarország legmagasabb vízesése.

Korábban, a rendszerváltás előtt egy Sziklának nevezett rejtélyes katonai objektum is működött a Hámori-tó partján. Ez később diszkónak adott helyet, majd turistaszállás volt, jelenleg kihasználatlan (a tervek szerint rockmúzeum nyílik benne hamarosan.) Az állomásépületben egykor postahivatal is működött.
A hámori dolomitba vágott kőkapu a Szinva-völgyben

Lillafüred Hámorhoz tartozott 1950-ig, amikor a községet Miskolchoz csatolták.

Forrás:http://borsodhonismeret.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1181417